Categorie
Categorie
Prijs
Prijs - slider
37170
Polycarbonaat Helder 10 mm
170.00 per m2
Polycarbonaat Helder 2 mm
37.50 per m2
Polycarbonaat Helder 3 mm
59.00 per m2
Polycarbonaat Helder 4 mm
72.00 per m2
Polycarbonaat Helder 5 mm
86.00 per m2
Polycarbonaat Helder 6 mm
102.00 per m2
Polycarbonaat Helder 8 mm
144.00 per m2
Polycarbonaat Opaal 3 mm
55.00 per m2
Polycarbonaat Opaal 4 mm
75.00 per m2

Polycarbonaat Plaat

Bij ons op de website vindt u polycarbonaat platen in verschillende soorten en maten. Hierbij is er een onderscheid tussen massieve platen en kanaalplaten. De massieve polycarbonaat platen zijn er in helder, opaal en in smokekleuren. Qua afmeting zijn de massieve platen er in een maximale afmeting van 3050 x 2050 mm en tot en met een dikte van 20 mm, afhankelijk van de kleur. De kanaalplaten zijn er in afmetingen tot 7000 x 2100 mm. Wij zagen uw polycarbonaat plaat uiteraard voor u op maat in iedere gewenste afmeting, tot op de mm nauwkeurig. Ook kunnen wij polycarbonaat voor u bewerken zoals frezen. Wilt u meer weten over polycarbonaat? Lees dan hieronder verder.

Polycarbonaat

Welke soorten polycarbonaat zijn er?

Bij polycarbonaat platen is er een goed onderscheid te maken tussen 2 platen, namelijk de massieve platen en de kanaalplaten. Qua uiterlijk zijn ze dan ook heel anders. De massieve platen zijn dichte platen. De polycarbonaat kanaalplaten daarentegen hebben allemaal kanalen, en afhankelijk van de dikte ook meerdere lagen. Hierdoor wegen de platen een stuk minder, echter door een goede gewichtsverdeling zijn de platen oersterk. Deze platen worden voornamelijk gebruikt als dakconstructie of als gevelbekleding. De massieve polycarbonaat platen worden veelal gebruikt als glasvervanging.

Welke kleuren polycarbonaat zijn er?

Afhankelijk van de type plaat zijn er verschillende kleuropties. Als we het over een massieve polycarbonaat plaat hebben, dan zijn er de volgende kleur; helder, opaal, smokegrijs en smokebruin. Qua dikte is er een ruim assortiment in helder. In opaal en smoke zijn er iets minder variaties.

De heldere platen zien we voornamelijk terug als glasvervanging voor windschermen, veranda’s, ramen, voorzetramen, bushokjes, beschermplaten etc. De opaal platen worden voornamelijk toegepast voor lichtbakken of dienen meer voor toepassingen waarin meer privacy gecreëerd moet worden. De smoketinten zien we terug als ramen voor caravans en bootruiten.

Bij de kanaalplaten zijn er voornamelijk platen in helder en opaal. Bij een aantal diktes zijn ook de zogenoemde IR Gold platen een optie. Die zijn er in zowel helder als opaal, maar hebben aan 1 zijde een gouden gloed. Deze platen hebben naast een UV-filter ook een Infrarood filter in de plaat.

Alle polycarbonaat platen zijn voorzien van een UV-filter en kunnen zowel voor binnen als buiten toepassingen worden gebruikt.

Polycarbonaat plaat

Polycarbonaat bewerkingen

Qua bewerkingen is polycarbonaat 1 van de makkelijkere te bewerken kunststoffen die ook door een doe-het-zelver gedaan kan worden. Polycarbonaat is namelijk prima te zagen, frezen, boren of vacuüm te vormen. Uiteraard is vacuüm vormen ingewikkelder, maar het zagen, frezen of boren kan ook met standaard gereedschap gedaan worden. Polycarbonaat plaat is vrijwel onbreekbaar en om die reden dan ook goed zelf te bewerken. Bij het zagen van polycarbonaat is het verstandig kleine tandjes te gebruiken en een laag aantal toeren. Zo voorkom je dat de plaat te heet wordt en gaat stollen op de randen. Het boren kan goed gedaan worden met een ijzerboortje.

Waar kun je polycarbonaat voor gebruiken

Polycarbonaat plaat wordt daar toegepast waar Plexiglas of glas niet geschikt is. Dit kan een prijstechnische reden hebben, maar ook een gebruikstechnische. Vooral het laatste is vaak de afweging om polycarbonaat te gebruiken. Plexiglas is bijvoorbeeld een stuk breekbaarder dan polycarbonaat. Bij intensief gebruik zoals bij een bushokje, fietsenstalling, machinebouw of een windscherm is polycarbonaat vaak handiger om te gebruiken. De platen zijn praktisch onbreekbaar en dan ook vandalisme proof.

Ook wat betreft temperatuur is polycarbonaat soms de betere keuze ten opzichte van Plexiglas. Polycarbonaat kan tot temperaturen van 85 a 90 graden.

Verder zien we polycarbonaat vaak terug als glasvervanging. Dit kan zijn voor een veranda of overkapping, maar ook als windscherm, balkonafscheiding, bootramen of voor in de kassenbouw.

Polycarbonaat als dakplaat, welke dikte heb ik nodig?

Een vraag die wij vaak tegenkomen is hoe je kunt berekenen welke dikte je nodig hebt bij Plexiglas of polycarbonaat als je deze gebruikt als dakplaat. Hier is een rekenmethode op los te laten zodat je altijd de juiste keuze maakt.

Als de platen rondom ondersteund worden voor een aantal cm’s dan kunt u rekenen dat voor iedere 100 mm/10 cm oversteek die u wilt maken, u 1 mm dikte nodig heeft. Zo voorkomt u dat de platen gaan doorhangen. Als voorbeeld kunt u een oversteek van 400 mm/40 cm maken met een plaat van 4 mm dik.

Komt u er niet uit of heeft u andere vragen over het maken van de juiste keuze qua dikte van een polycarbonaat plaat? Neem dan gerust contact met ons op.

Polycarbonaat op maat

Merknamen van polycarbonaat

Wat we vaak zien is dat merknamen van kunststoffen worden verhaspeld met het type kunststof. Plexiglas is hier misschien wel het beste voorbeeld van. Plexiglas is namelijk een merknaam van de kunststof acrylaat. Bij polycarbonaat zijn er ook een veel sterke merknamen die soms bijna bekender zijn dan het materiaal zelf. Denk hierbij aan Lexan, Lexaan, Arla, Polycasa, Quinn, Makrolon en Macrolux. Vooral Lexan en Lexaan worden vaak gebruikt als men op zoek is naar polycarbonaat. Deze merken zijn allemaal A-merken van polycarbonaat plaat. Afhankelijk van de leverancier en fabrikant worden deze merken op de markt gebracht.

Installeren van polycarbonaat platen

Naast het berekenen van de dikte voor het maken van een overspanning krijgen wij ook regelmatig vragen over de afmeting van platen en de uitzettingscoëfficiënt. Dit is belangrijk om te weten, want wanneer platen te strak worden geïnstalleerd, dan kunnen ze klem komen te zitten of krom gaan staan. De regel is dan ook dat per strekkende meter er 10 mm ruimte moet worden gelaten. Is jouw polycarbonaat plaat 2000 mm lang, dan is het verstandig een ruimte te laten van 20 mm. Zo voorkom je dat de platen vast komen te zitten.

Ook bij boorgaten is het verstandig de ruimte groter te maken dan de schroef. Maak bijvoorbeeld een gat van 8 mm voor een schroef van 6 mm. U kunt eventueel een rubberen ring om de schroef doen zodat alles netjes is afgewerkt, maar de plaat wel rondom het boorgat kan groeien.

Verder is het verstandig dat als u de polycarbonaat platen gaat lijmen, u een flexibele kit gebruikt. Denk hierbij aan polymax. Dit is een flexibele kit die meegroeit en krimpt met het materiaal. Zo voorkom je dat de plaat los raakt.

Eigenschappen polycarbonaat plaat

Polycarbonaat is een bijzonder taaie kunststof dat 250 keer sterker is dan glas. Daarbij is het materiaal nagenoeg onbreekbaar. Glas versplintert, Plexiglas kan scheuren of breken, maar polycarbonaat is nagenoeg niet kapot te krijgen. Polycarbonaat is dan ook altijd een goede oplossing voor vandalismegevoelige toepassingen. Ook qua gewicht is polycarbonaat lichter dan gewoon glas.

De heldere platen, zowel als massieve plaat of kanaalplaat, laat tot 92% licht door. Dit is meer dan gewoon glas. De platen zijn dan ook bijzonder helder. De opaalplaten kunnen qua lichtdoorlatendheid verschillen. De standaardplaat laat tot 65% licht door. Er zijn ook platen met een mindere lichtdoorlatendheid. Ook is het afhankelijk van de fabrikant. Hier kan een aantal % verschil in zitten.

Een andere belangrijke eigenschap is dat alle polycarbonaat platen een UV-filter hebben. Die zorgt ervoor dat de platen minder snel verkleuren en hierdoor langer gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn er kanaalplaten met een infrarood filter. Dit zijn de speciale IR Gold platen.

Ook kan polycarbonaat goed gebogen worden. De platen zijn koud te zetten en kunnen langdurig onder een bepaalde buiging worden geïnstalleerd. Bij Plexiglas ontstaan naar verloop van tijd kleine barstjes. Polycarbonaat plaat kan wel langdurig gebogen worden. Polycarbonaat is dan ook flexibeler dan Plexiglas.

Qua brandwerendheid is polycarbonaat brandwerend. Het heeft de brandklasse B1. Hierdoor kan het soms beter worden toegepast dan Plexiglas.